Nové miesto pre hviezdy

Detail info
Close

CARMINA BURANA

CARMINA BURANA

Dátum: 11. januára 2025
Miesto: STARS auditorium, Bratislava
Adresa: Junácka 10, Bratislava

Vstupenky

Sobota
11
Jan 2025
19:00
CARMINA BURANA
STARS auditorium

Bratislava

Popis podujatia

Monumentálna kompozícia Carmina Burana Carla Orffa vás akoby jedným dychom dokáže preniesť z pokojnej atmosféry až k živelnosti. Je to hudba dôstojná a mocná zároveň, s lyrickejšími i priam extatickými, energickými pasážami, hudba silnej pohanskej zmyselnosti a priameho fyzického vzrušenia, evokujúca pocit absolútnej krásy aj z tých najjednoduchších fráz. V poslucháčoch vyvoláva nespútanú radosť a jej motívy v nich dokážu rezonovať ešte dlhý čas.

Kantáta Carmina Burana (Piesne z Beuernu) pre soprán, tenor, barytón, zbor a orchester (resp. rôzne verzie inštrumentálneho sprievodu) s podtitulom Cantiones profanae cantoribus et choris cantande comitantibus instrumentis atque imaginibus magicis (Svetské piesne pre spevákov a zbor spievané v sprievode nástrojov a magických obrazov) od nemeckého skladateľa Carla Orffa (1895 – 1982) je založená na goliardských básňach a piesňach zo začiatku 13. storočia objavených v starobylom rukopise v bavorskom benediktínskom kláštore Benediktbeuern v roku 1803. Texty, ktoré v roku 1847 zostavil do zbierky nemecký filológ Johann Andrea Schmeller, prinášajú rozmanité pohľady na stredoveký život – obsahujú od náboženských veršov cez spoločenskú satiru až po šteklivé milostné či oplzlé pijanské piesne, písané v latinčine aj v stredovekej nemčine.

Archaický hudobný zápis, ktorý sa pri niekoľkých textoch zachoval, zostal v značnej miere nerozlúštený, vďaka čomu si Orff mohol ponechať slobodu v hudobnej predstavivosti. Ako predlohu si zvolil 24 skladieb, ktoré skoncipoval do prológu, epilógu a troch rozsahovo vyvážených hudobných blokov. Prvý z ich „Primo vere“ („Jar“) prináša svieže a energické tance; nasledujúca časť „In taberna“ („V krčme“) poslucháča prenesie do zhýralého prostredia rozpustilých pijanských hodov; leitmotívom tretieho bloku „Cour d’amours“ („Dvor lásky“) zostáva romantická láska. Prológom i epilógom zároveň je azda najznámejší nápev „O fortuna“ („Šťastie“) o nevyspytateľnosti moci osudu reprezentujúci akýsi starodávny obraz kolesa šťastia.

Carmina Burana, jedno z najznámejších a podľa istej dobovej kritiky aj z najfascinujúcejších a najúžasnejších zborových diel, aké vzniklo v 20. storočí, bolo prvýkrát uvedené 8. júna 1937 vo Frankfurte nad Mohanom v Nemecku v réžii Oskara Wälterlina, na scéne Ludwiga Sieverta a pod taktovkou Bertila Wetzelsbergera. Demonštruje skladateľovo majstrovstvo práce s rytmom a jeho schopnosti vytvárať podmanivé melodické línie zasadené do neraz archaizujúcich harmónií zachádzajúcich k náznakom stredovekej hudby. Ako však sám Orff tvrdil, pri tvorbe sa neriadil historizujúcimi impulzmi, ale skrátka sa nechal inšpirovať strhujúcim charakterom, rytmickými atribútmi a muzikalitou textovej predlohy, úspornosťou latinčiny, čím značne prispel k zvýšeniu účinku a celkového vyznenia diela, ktoré dodnes patrí k najuvádzanejším vokálno-inštrumentálnym skladbám 20. storočia a teší sa všeobecnej popularite.

Koncert bude venovaný jednej z popredných osobností zbormajstrovského umenia na Slovensku, prof. Ladislavovi Holáskovi, ktorého nedožité 95. jubileum si pripomenieme 23. 12. 2024. Ladislav Holásek stál pri zrode našich popredných zborových telies a mal významný podiel na ich umeleckom napredovaní a formovaní. So zborom Slovenskej filharmónie, zborom Opery SND, komorným vokálnym zborom Slovenskí madrigalisti, ako aj Speváckym zborom mesta Bratislavy uskutočnil množstvo koncertov na Slovensku i v zahraničí, získal významné domáce a medzinárodné ocenenia a spolupracoval s poprednými domácimi i zahraničnými orchestrami. S týmito umeleckými telesami realizoval rad rozhlasových a televíznych nahrávok i viaceré CD. Zároveň sa venoval aj pedagogickej činnosti.

Orffova kantáta Carmina Burana zaznie pod vedením dirigenta Lukáša Kunsta v podaní trojice bratislavských zborových telies – Speváckeho zboru mesta Bratislavy, ktorý Ladislav Holásek viedol nepretržite od roku 1977 ako jeho umelecký vedúci a dirigent, ženského zboru Les Sirènes a detského speváckeho zboru Sirénčatá.


Ticketportal je garancia pravosti vstupeniek

Na stránkach spoločnosti Ticketportal si kupujete vždy originálne vstupenky na dané podujatie.

Spoločnosť Ticketportal nezaručuje pravosť vstupeniek zakúpených na sekundárnych portáloch predaja (napr. Viagogo), nemá s nimi nič spoločné a ani tento spôsob predaja nepodporuje.

Top